Post Image

Ήταν 1η Απριλίου 1984, η μέρα που δολοφονήθηκε ο θρύλος της soul Marvin Gaye.

Ο Marvin Gaye είχε επιστρέψει στο πατρικό του μετά από περιοδεία και βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και αντιμετώπιζε και κατάθλιψη.
Αναγκάστηκε να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του επειδή δεν μπορούσε να ζει μόνος του, παρόλο που δεν είχε περάσει ευχάριστα παιδικά χρόνια.

Η σχέση του Marvin Gaye με τον πατέρα του δεν ήταν ποτέ καλή. Ο πατέρας του Marvin Gay Sr, ήταν πάστορας και μεγάλωνε τα παιδιά του με αυστηρούς κανόνες ηθικής. Επέβαλε την οικογένεια να προσεύχεται συγκεκριμένες ώρες, επέβαλε τον τρόπο ντυσίματος, ανάγκαζε τα παιδιά του να διαβάζουν βιβλικά κείμενα και απαγόρευε τα αθλήματα, τον χορό, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο Marvin Gaye από μικρός ήταν υποχρεωμένος να δέχεται αυτή την αυστηρότητα και την καταπίεση. Δεν ακολούθησε αυτό που ήθελε ο πατέρας του να γίνει ψάλτης και έγινε μουσικός. Αυτή η επιλογή του εξόργισε τον πατέρα του και η σχέση τους έγινε ακόμα χειρότερη.
«Το να ζεις μαζί του, μοιάζει σαν να ζεις με ένα βασιλιά. Ένα βασιλιά πολύ περίεργο, κυκλοθυμικό, σκληρό και παντοδύναμο. Έπρεπε να συμμορφώνεσαι ανάλογα με τη διάθεσή του. Αν δεν ήταν η μητέρα μου, που πάντα με ηρεμούσε και αποθέωνε το τραγούδι μου, νομίζω πως θα ήμουν ένα από αυτά τα παιδιά που αυτοκτονούν και διαβάζεις γι’ αυτά στις εφημερίδες», είχε δηλώσει στον βιογράφο του, ο Marvin Gaye λίγο πριν την δολοφονία του.


Πριν το βράδυ της δολοφονίας, ο Marvin Gaye ήταν πολύ θυμωμένος με την στάση του πατέρα του, επειδή η μητέρα του είχε χειρουργηθεί στα νεφρά και ο πατέρας του δεν ήταν στο πλευρό της. Την ίδια μέρα, ο Marvin Gay Sr χωρίς να ενημερώσει κανέναν είχε φύγει στην Ουάσιγκτον για να πουλήσει ένα ακίνητο που είχε η οικογένεια και κράτησε όλα τα χρήματα για τον εαυτό του. Ο Marvin Gaye μόλις πληροφορήθηκε την πώληση του ακίνητου και σε συνδυασμό με την αδιαφορία που έδειξε ο πατέρας του για την μητέρα του, εξοργίστηκε. Η σχέση τους πλέον κρεμόταν σε ένα σχοινί.


Το προηγούμενο βράδυ της 31ης Μαρτίου, ο Marvin Gay Sr γυρνούσε μέσα στο σπίτι εκνευρισμένος και κατηγορούσε την σύζυγο του επειδή είχε χάσει κάποια έγγραφα. Το επόμενο πρωινό επικρατούσε η ίδια κατάσταση μέσα στο σπίτι τους. Έβριζε και φώναζε την μάνα του Marvin Gaye. Όταν άκουσε τον πατέρα του, πετάχτηκε οργισμένος και είπε: «ότι έχεις να της πεις, πες της το στα ίσα»… 

Ο πατέρας του, που δεν είχε συνηθίσει μέσα στην οικογένεια του να του αντιμιλούν, πήγε στο δωμάτιο του Marvin Gaye και του έβαλε τις φωνές γιατί ανακατεύτηκε στον συζυγικό καυγά. Ο Marvin Gaye αντέδρασε, τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω. Ο Marvin Gay Sr κατέβηκε μαινόμενος τις σκάλες πήρε το όπλο που του είχε δωρίσει τα προηγούμενα Χριστούγεννα ο γιος του, επέστρεψε στο δωμάτιο σήκωσε το όπλο και στόχεψε τον Marvin Gaye που καθόταν στο κρεβάτι του. Ο Marvin Gay Sr, πυροβόλησε δύο φορές θανατηφόρα τον γιο του στο στήθος.


Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε απλά ο θάνατος του Marvin Gaye. Ο πατέρας του τιμωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Οι μελανιές στο σώμα του, σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο αίμα του γιου του, ήταν αρκετά για να υποστηρίξει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.
Κάποιοι είπαν ότι ο Marvin Gaye ήθελε να πεθάνει και επειδή δεν είχε την δύναμη να το κάνει ώθησε τον πατέρα του σε αυτό. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Μετά το τραγικό γεγονός η μητέρα του Marvin Gaye είχε δηλώσει: «Ο άντρας μου, ποτέ δεν ήθελε το Marvin και ποτέ δεν τον συμπάθησε. Συνήθιζε να λέει ότι δεν ήταν δικό του παιδί, κάτι το οποίο δεν ίσχυε και ήταν μεγάλη ανοησία. Ήξερε ότι ο Marvin ήταν δικός του, αλλά για κάποιο λόγο δεν τον αγαπούσε και το χειρότερο, δεν ήθελε να τον αγαπάω ούτε κι εγώ. Ο Marvin το κατάλαβε αυτό από μικρός». Η αδελφή είχε δηλώσει: «από τότε που ο Marvin ήταν 7 μέχρι την εφηβεία του, η ζωή του ήταν μια σειρά από βίαια επεισόδια. Στο παρελθόν ο πατέρας είχε πει ότι αν ο Marvin τον ακουμπούσε ποτέ, θα τον σκότωνε». Την άποψη των γυναικών της οικογένειας επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δολοφόνος, όταν μετά την δολοφονία του γιου του ρωτήθηκε αν τον αγαπούσε και απάντησε: «Ας πούμε απλά ότι δεν τον αντιπαθούσα»….

Ο Gaye ήταν ένας προφήτης της μαύρης μουσικής και όπως κάθε προφήτης είχε τη δική του διαδρομή προς το μαρτύριο: πάλεψε, λοιδορήθηκε, ευτύχισε να δει τον Λόγο που ευαγγελιζόταν να νικά, αλλά πάντα είχε να αναμετρηθεί με τη δοκιμασία και στο τέλος να μαρτυρήσει. Διότι όσο προφήτεψε την αλλαγή που είχε ανάγκη η soul, όσο και αν επηρέασε βαθιά τη hip-hop που θα γεννιόταν στα γκέτο και τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες την εποχή που ο ίδιος μεσουρανούσε, όσο και αν ο Michael Jackson και ο Prince δανείστηκαν από την κληρονομία του για να την κάνουν κομμάτι της pop γενεαλογίας, άλλο τόσο είχε προφητεύσει το –άντε τώρα να βρεις κατάλληλη λέξη για να περιγράψεις τη δολοφονία από τον ίδιο σου τον πατέρα- τέλος του: όλη του η δισκογραφία ήταν μια διαρκής πάλη με την Πατρική φιγούρα, είτε αυτή βρισκόταν μέσα στην οικογένεια είτε στα γραφεία της Motown, της εταιρείας για λογαριασμό της οποίας κυκλοφόρησε τους περισσότερους δίσκους του.

LOS ANGELES – 1973: Soul singer and songwriter Marvin Gaye at Golden West Studios in 1973 in Los Angeles, California. (Photo by Jim Britt/Michael Ochs Archive/Getty Images)

Τρία άλμπουμ του Gaye – το What’s Going On (1971), το Let’s Get It On (1973), και το Here, My Dear (1978), συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 500 Καλύτερων Άλμπουμ Όλων των Εποχών του αμερικανικού μουσικού περιοδικού Rolling Stone, το 2003. Το άλμπουμ What’s Going On παραμένει το υψηλότερα καταταγμένο άλμπουμ του, φτάνοντας στο νούμερο 6 της λίστας του Rolling Stone και στο νούμερο 1 της λίστας των 100 Κορυφαίων Άλμπουμ Όλων των Εποχών, το 1985, του βρετανικού μουσικού περιοδικού NME (New Musical Express).


Σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 1982, ο Gaye είχε δηλώσει:

«Δεν κάνω δίσκους για ευχαρίστηση. Αυτό το έκανα ως νέος καλλιτέχνης, αλλά όχι τώρα πια. Ηχογραφώ ώστε να μπορώ να τροφοδοτήσω στους ανθρώπους αυτό που έχουν ανάγκη, αυτό που αισθάνονται. Ηχογραφώ, ελπίζοντας ότι μπορώ να βοηθήσω κάποιον να ξεπεράσει μια άσχημη κατάσταση».

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Share in
Tagged in